De Caves (update nieuwe foto's) - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van Antoine en Esther Weerde - WaarBenJij.nu De Caves (update nieuwe foto's) - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van Antoine en Esther Weerde - WaarBenJij.nu

De Caves (update nieuwe foto's)

Door: Esther

Blijf op de hoogte en volg Antoine en Esther

10 Mei 2009 | Nieuw Zeeland, Wellington

10 mei

Op naar de Caves

Vandaag staan de Caves in Waitomo op ons programma.
We moeten de dag beginnen met lopen want ook trainen voor de Ropa staat op ons priority list.
Dus vanuit het bed zo in de loopkleding en naar buiten.
We staan op een mega shopping centre geparkeerd en we hebben het geluk dat de meeste winkels pas om 10.00 uur
open gaan, uitgezonderd grote supermarkt, koffie shop (nee niet die shops!) en de sushi bar. Maar we treffen het
want het is moederdag dus verwachten we nog geen grote aanloop van shoppers.
We maken samen de parkeerplaats onveilig met onze rek en strek oefeningen en vervolgens looptraining. We blijven
dezelfde rondjes lopen, dat moet er vast komisch hebben uitgezien voor de toeschouwers "boeien wij moeten trainen"!
Terug in de camper willen we gebruik maken van de douche maar helaas zijn we vergeten het gas aan te doen waarmee
het water opgewarmt wordt, dus "geen warme douche". Na een koude douche beurt een makkelijk ontbijt met crackers
een joekel van een muffin (dit maal kokos/citroen) en een take away koffie vertrekken we om 8.30 uur richting ons doel voor
vandaag "de Caves".
De route die we volgen is eerst door Hamilton richting Auckland. Als we door Hamilton rijden komen we direct langs
het stadion waar gisteren de match was. Nu zien we pas dat het een zeer groot rugby stadion is.
Als we kris kras door Hamilton rijden zoeken we ons gek naar afslag 39 richting Whatawhata.
Na drie kwartier zoeken hebben we de juiste afslag te pakken en rijden we via Pirongia, Otorohanga zo naar de
Waitomo Caves.
Bij het boekingsbureau aangekomen horen we pas om 13.30 uur kunnen meedoen aan de excursie. Er is dus nog tijd genoeg over
om tussendoor nog een zelfstandige trip te doen in Waitomo bij de Ruakuri Senic Walk. Deze looptocht leidt ons door
vele kruip en sluip door route's in een bos met kleine grotten, en watervalletjes. Wij zijn nu al onder de indruk van het
geweld van het water en de doordoor ontstane grotten. Dit is dus een schijntje met wat we straks te zien krijgen!
Vlak voor het einde horen we ineens een hoop geritsel en gerommel, in onze ooghoeken zien we beweging en Twan blijft stokstijf staan en ik spring op de brug. Vanaf een meter of 15 (misschien wel 20) valt er een grote kluit naar beneden. Onze harten zitten in onze keel, pffff weer zo'n oog door de naald moment. Volgens mij was dit de derde keer, dus 3x scheepsrecht!!
Na een loop van 40 minuten, hebben we nog even tijd om te internetten bij een info bureautje. Zo kunnen we de thuisblijvers
even mailen en onze blog op waarbenjij.nu zetten.
Dan is het tijd om aan het echte werk te beginnen!
Als we na 15 minuten rijden vanaf het boekingsbureau aankomen bij de gebergtes zien we nog niets wat met grotten
te maken heeft maar affijn "geduld is een schone zaak"!
Allereerst krijgen we een wetsuite, wetsuite sokken, regenlaarzen met stalen neuzen en een helm met lamp.
Dan zijn we klaar om te vertrekken voor de "TumoTumo Toobing", een combinatie van raften met een zwemband, zwemmen, klimmen &
klauteren in/door de grotten.
Als we aankomen bij de ingang van de grot moeten we alleerst 10 meter naar beneden afdalen via een trap in een nauw gat van
een meter bij 50 cm. Gelukkig zijn we beide niet erg stevig anders hadden we al vast gezeten hahaha.
Pfff dat wordt de eerste beproeving, met een kloppend hart dalen we af.
We zijn nog niet koud binnen of het kriejoeld daar van de spinnen (niet echt mijn favoriet, maar oke wie A zegt,
gaat ook voor B) die wel 2 meter kunnen opspringen.
Normaal worden dit soort Cave Experince met meerdere personen gedaan (max 12) maar wij zijn inclusief de grottenkenner met
z'n drieen. We hebben geluk want nu is er tijd om extra dingen te doen, en de grot heen en weer te gaan (normaal alleen maar
heen).
We beginnen met klauteren en zwemmen, de gangen worden met tijd en wijle steeds nauwer.
Het is onverstelbaar wat de natuur teweeg heeft gebracht, de grotten zijn onstaan door aanvoer van visbotten, graten,
schelpen, zeewier en dit is onstaan door de jaren heen (misschien wel miljoen jaar terug).
Dan krijgen we de gelegenheid om in een hele nauwe gang te kruipen, durven we dit aan zonder guide???
Ja we doen het, en we zetten zelfs onze hooflampen uit. De gids staat aan het einde om ons op te wachten, hij noemt
deze gang de "hergeboorte gang". Door veel onze armen (soms de knieen) te gebruiken sluipen we door de veel te smalle gang.
Uiteindelijk bereiken we naar 8 meter de uitgang "yes we hebben het gedaan"!!!
Op naar het volgende avontuur, we gaan relaxen op een grote steen in de grot. De lampen gaan uit en de helmen mogen af,
we nemen een break,
ondertussen kunnen we genieten van the glowworms. Dit zijn gloeiwormen die met hun ragdraden aan het plafond hangen.
Doordat ze licht geven komen de muggen en motten uit het water. Deze vliegen dan vervolgens tegen de draden en waardoor de
glowworms voeding hebben. Het is net alsof we naar een sterrenhemel kijken!
De toer wordt voortgezet en we zwemmen, klimmen wat af, het is een hele beproeving.
Halverwege komen we aan bij de banden (Tube's) je mag erin springen vanaf grot of en rustig in plonsen (Twan kiest
voor het eerste, ik ga voor de laaste optie). We drijven af via het water naar andere grotten en aan het einde is het
tijd voor een marsmellow en een warm drankje. Je kan je voorstellen dat het water koud is dus een warm drankje is een aangename
versnappering.
Dan gaan we weer voort door de smallen gangen, aan het eind van deze gang gaan ze normaal ook met tube's maar het water
staat te hoog dus wij moeten zwemmen. Dan komen we bij een stroomversnelling, door relax (vooral relax!!) op je rug te gaan
liggen, voeten naar voren en armen kruislings voor drijf je af door de kracht van het water. Onderaan bij de diepte moet
je weer op de grot klauteren "heftig maar wel top"!
Dan is er nog een extra optie "hele smalle gang", Twan gaat er al klauterend doorheen ik zie er vanaf omdat deze wel heel erg
nauw is en vol scherpe stenen zit.
Dan nog 30 minuten, klimmen, zwoegen, zwemmen en dan zijn we bij het einde van deze bizare maar gave tocht!
Een heerlijk warme douche staat ons te wachten.
Zelf hebben we geen foto's kunnen nemen maar gelukkig was onze gids voorzien van een stoot en waterdichte camera en kopen
we alle foto's op cd.
Binnenkort dus meer van onze toer in beeld!
We besluiten in 1 ruk door te rijden naar Auckland omdat morgenvroeg terug rijden voor 9 uur geen optie is in verband met de
drukte.
Morgen beginnen we aan onze laatste dag in Auckland, de stad waar ons avontuur is begonnen.
We willen nog shoppen (ik natuurlijk bij Les Mills) en eigenlijk de Sky Tower beklimmen. Er is een optie om hier vanaf
te sky diven of sky walken......het wordt 1 van de twee.
Maar voordat het zover is, kunnen we er nog een nachtje over slapen!

• 10 Mei 2009 - 09:09

Annemarie:

hallo luitjes,

Alweer spannende verhalen, het houdt niet op! Wij wensen jullie alvast een voorspoedige terugreis en hopen snel jullie verhalen thuis te horen.
    xxDe drie W'tjes

• 10 Mei 2009 - 15:31

Romy:

Hee mam en pap
    Raften dat wou ik ook al maar ja
    Wat een leuke berichten hebben jullie allemaal te vertellen aan onz
    maar vedder alles goed met jullie hier wel'
    xjes hvj niet vergeten
    Roozje

• 10 Mei 2009 - 15:32

Jenny:

Geniet nog samen van deze laatste dag samen
    xjes Jenny

• 10 Mei 2009 - 15:34

Jenny:

Owwja
    En wat hebben jullie een spannend avonduur mee gemaakt
    xjes
    jenny

• 10 Mei 2009 - 20:03

Sonja Mennen:

Halootjes,

Wat hebben jullie een spannend!! avontuur beleefd, dit moet toch geweldig geweest zijn.
    Nou Esther en Antoine ik zou zeggen geniet nog even samen, want jullie grote avontuur is bijna aan het einde gekomen.
    Maar als jullie thuis zijn vind ik het zeker de moeite waard om eens een keer langs te komen om naar jullie verhalen te luisteren en de foto's te bezichtigen. Groetjes Sonja en de rest van de Familie.

• 10 Mei 2009 - 21:27

Henny:

wat moeten jullie daar een conditie hebben opgebouwd ga je de run twee keer lopen ? of ga je voor een avonturen film is wel wat voor jullie zo van op reis met esie en twanie op de eo tour in het buitenland

• 11 Mei 2009 - 06:16

Sabien:

super super coolie lieverds!!!
    echt weer een super leuk/mooi verhaal!
    lieverds hele fijne terug reis vast gewenst!! (is helemaal niet leuk om dit te tikken... jammer dat het er bijna op zit)
    liefs van ons alle 4 uit naarden

• 11 Mei 2009 - 09:12

Patje:

Hey Twannie en Esther,

Wat een verhalen en foto's zeg, geven jullie dit straks ook als boek uit? Wel heel erg gaaf allemaal. Esther, wat vond je van de verrassing? Tevens nog gefeliciteerd met je verjaardag!

Groetjes uit Westervoort van Patrick, Ester, Arby en Esperanza.

• 11 Mei 2009 - 12:21

Rootje:

esje

ik geniet van jullie berichten, nog even en dan de terugreis

vanavond de laatste teammeeting, ben benieuwd

groeten aan twan

tot spoedig